Šokoladinis sūrio pyragas su apelsinais ir mandarininiais maskarponės putėsiais

15975498752_b74b877577_c

Šį dvisluoksnį gražuolį sudaro: šokoladinis sūrio pyragas su apelsinais (apačioje) ir mandarininiai maskarponės putėsiai (viršuje).
Šis tortas švelnus, gaivus ir visai nesaldus. Mano nuomone, citrusinių vaisių ir šokolado santykis šiame torte yra idealus. Visko tiek, na, žinote, nei per daug, nei per mažai… Labai rekomenduoju!!!

Porcijos: 6 didelės
Kalorijos: 555 kcal/ porc.
Trukmė: apie 30 min. gaminti, maždaug 1 val. kepti šokoladinį sūrio sluoksnį, ir per naktį vėsinti

Ingredientai:
Pagrindui:
1 šaukštas sviesto,
15 g juodojo šokolado (ne mažiau 70 % kakavos),
1 nedidelis kiaušinis,
1 šaukštas Muscovado (arba rudojo) cukraus,
1/4 šaukšto kukurūzų krakmolo,
žiupsnelis druskos.
 
Šokoladinis sūrio sluoksnis:
400 g kreminio sūrio (aš naudojau „Philadelphia Light“),
80 g juodojo šokolado (85 % kakavos),
70 g cukraus,
1 šaukštas kukurūzų (arba bulvių) krakmolo,
1/2 vanilės ankšties sėklytės,
2 kiaušiniai,
maždaug 1 šaukštelis smulkiai sutarkuotos apelsino žievelės (tik viršutinės oranžinės dalies).
 
Mandarininiai putėsiai:
apie 400 g šviežiai spaustų mandarinų sulčių ir jų minkštimo (maždaug 12 mandarinų),
200 ml riebios plakamosios grietinėlės (35 % riebumo),
100 g maskarponės sūrio,
2 šaukštai cukraus,
1/2 vanilės ankšties sėklytės,
4 želatinos lapeliai (tolygūs 4 šaukšteliams).
 
15975462872_069656b34c_c
Iškepkite pyrago pagrindą.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
Kiaušinį išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos ir padėkite į šalį.
Šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu virš vandens vonelės ir sumaišykite su kiaušinio plakiniu.
Pabaigoje suberkite persijotą krakmolą ir dar kartą labai atsargiai išmaišykite.
Išardomos kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, šonus patepkite sviestu. Sukrėskite tešlą ir kepkite 8-10 minučių.
 
Pagaminkite sūrio sluoksnį.
Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C.
Šokoladą ištirpinkite virš vandens vonelės.
Sūrį, cukrų, krakmolą, kiaušinius, vanilės sėklytes ir apelsino žievelę sudėkite į maisto smulkintuvą ir trinkite tol, kol kremas bus purus ir tolygus. Pabaigoje įmaišykite tirpintą šokoladą.
Kremą sukrėskite ant prieš tai iškepto pagrindo, pašaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 50-60 min. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite.
Tortą nuotraukoje kepiau 16 cm skersmens skardoje, jei kepsite platesnėje, sūrio sluoksnis bus kiek žemesnis.
 
Kol vėsta šokoladinis sūrio pyragas, pagaminkite mandarininius putėsius.
Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje.
Pirma, išspauskite mandarinų sultis. Tuo pačiu naudokite ir spaustuvėje likusį jų minkštimą (be plėvelių).
Brinkintą želatiną nuspauskite, kad joje neliktų vandens pertekliaus, sumaišykite su keletu šaukštų mandarinų sulčių, suberkite cukrų ir pakaitinkite, kol želatina ištirps (negalima užvirinti). Atvėsinkite ir sumaišykite su likusiomis mandarinų sultimis.
Grietinėlę išplakite iki standumo (neperplakite). Pirma, atsargiai, bet tolygiai sumaišykite su maskarpone ir vanilės sėklytėmis, o vėliau ir su mandarinų sultimis. Atvėsinkite. Ką tik pagaminti putėsiai yra visiškai skysti. Skysta putėsių masė jokiu būdu dar nėra tinkama tortui montuoti. Skysta masė, susigertų į pyrago pagrindą, subėgtų į prie pyrago krašto esantį tarpelį, ir galutinis rezultatas nebūtų labai gražus. Reikia palaukti, kol putėsiai atvės ir tik tada pradėti montuoti.
Putėsius reikia pradėti krėsti tik tada, kai jie būna pakankamai stangrūs (maždaug kaip tiršta grietinė), o pirmas sluoksnis visiškai atvėsęs (nes kitaip putėsiai pradėtų tirpti).
 
Sumontuokite tortą.
Tam reikės arba išardomos (būtinai) kepimo skardos, arba specialaus konditerinio žiedo.
Kad putėsiai nepriliptų prie sienelės, ir po to išmontuojant nesusigadintų, vidinę konditerinio žiedo, ar metalinės išardomos skardos kraštą reikia iškloti kepimo popieriumi (bent jau aš taip dariau). Tiesiog išsikirpkite reikiamo pločio kepimo popieriaus juostą ir ją sviestu priklijuokite ant vidinės skardos/žiedo dalies.
Sukrėskite putėsius, tortą padėkite į šaldytuvą ir ten laikykite per naktį, kad putėsiai visiškai sustingtų.
Sustingusį tortą ištraukite iš formos, o nuo pyrago krašto atsargiai nulupkite prie putėsių prilipusį popierių. Paprastai jis labai gražiai nusilupa.
Skanaus!
 
15976150695_72260e92c7_c
 
Renata, Išbandyti receptai

Share Button
0   Komentarai

Rašyti komentarą