Vaikystės gimtadienio tortas

Vaikų gimtadienio torto receptas

Torto receptą sukomplektavau iš kelių šaltinių:

1) Biskvitas ir citrininis kremas iš Dorie Greenspan knygos “Baking: From My Home to Yours”, nes tai bene idealiausias gimtadieninio torto receptas: biskvitas netrupantis, lengvai pjaustosi, gražiai atrodo, drėgnas, minkštas ir labai skanus; o citrininis kremas gaivus, gražiai baltas, purus, ir lengvai pasiduoda bet kokiam dekoravimui.

2) Šokoladinis kremas – tai šokoladinis-karamelinis kremas pagal „Baked: New Frontiers in Baking“ receptą, nes tai yra mano mėgstamiausias šokoladinis kremas (tuo nesunkiai galite įsitikinti pavartę ši blogą).

3) Torto dizainas – nusižiūrėtas iš Gourmet | August 2007. Sumasumarum išėjo gana solidus tortas. Mano vaikams jis patiko nesvietiškai, tiek išvaizda, tiek skoniu. Ir suaugusiems patiko, nei kiek ne mažiau.

Ledai iš automato (soft serve) yra vienas toks atributas, kuris kaskart mane sugražina į vaikystę: didelė tirpstančių ir visur bėgančių ledų porcija rankoje nesiderina nei su oria solidaus žmogaus poza, nei su rafinuota aplinka. Soft serve ledai – tai šilta vasaros diena, limpančios rankos, ledais ištepliotas veidas ir nuostabus laikas. Ir mumyse pabudęs smaližius vaikas.

Aušra

Vaikystės gimtadienio torto receptas

Vaikystės gimtadienio tortas (10-12 asmenų)

Biskvitui:
2 ¼ stiklinės* miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
1 ¼ stiklinės pieno
4 kiaušinių baltymai
1 ½ stiklinės cukraus
2 šaukšteliai tarkuotos citrinų žievelės
113 g sviesto, kambario temperatūros
½ šaukštelio citrinų ekstrakto
6 vafliniai indeliai ledams

 

Citrininiam kremui:
225 g cukraus
4 kiaušinių baltymai
340 g sviesto, kambario temperatūros
¼ stiklinės šviežiai išspaustų citrinų sulčių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
 
Šokoladiniam kremui:
112 g cukraus
1 šaukštas kukurūzų sirupo
35 ml vandens
200 ml riebios grietinėlės
225 g tamsaus šokolado, susmulkinto
225 g sviesto, kambario temperatūros
 
*1 stiklinė = 236 ml
 

Tortui:

Mėgstamos tirštos uogienės arba džemo

Biskvitų paruošimas:

Paruoškite dvi apvalias 15 cm skersmens kepimo formas: dugną ir šonus patepkite sviestu; į dugną įklokite iš sviestinio popieriaus iškirptą skritulį. Popierių patepkite sviestu. Abi formas dėkite ant plačios žemos kepimo skardos.

Į keksiukams skirtą kepimo formą (arba atskiras keksiukų formeles) įstatykite vaflinius ledų indelius.

Orkaitę įkaitinkite iki 175oC.

Kartu persijokite miltus, kepimo miltelius ir druską.

Vidutinio dydžio dubenyje išplakite kiaušinių baltymus ir pieną iki vientisos masės.

Į didoką dubenį suberkite cukrų ir tarkuotą citrinų žievelę. Pirštais pertrinkite, kol cukrus taps drėgnas ir kvapnus. Suberkite smulkintą sviestą ir plakite elektriniu mikseriu maždaug 3 – 4 minutes, kol masė taps balta ir puri. Įmaišykite citrinų ekstraktą. Toliau vis plakant, suberkite trečdalį persijotų miltų, po to supilkite pusę baltymų–pieno mišinio. Suberkite pusę likusių sausų ingredijentų, po to pamažu supilkite likusį baltymų–pieno mišinį, ir galiausiai – likusius sausus ingredijentus. Plakite dar maždaug 2 minutes, kol tešla taps vientisa ir puri.

Trečdalį paruoštos tešlos sukrėskite į konditerinį maišelį su prakirpta maždaug 1 cm pločio anga. Tešlą iš maišelio išspauskite į paruoštas vaflines ledų formeles, užpildydami maždaug 2/3 formelės tūrio.

Likusią tešlą po lygiai paskirstykite tarp dviejų paruoštų apvalių formų. Vafliukus kepkite maždaug 15 – 20 minučių, o biskvitus maždaug 20 – 25 minutes, kol tešla nebelips prie peilio arba prie medinio dantų krapštuko. Iškeptus vafliukus ir biskvitus traukite iš orkaitės.

Vafliukus palikite kepimo formelėse kol pilnai atvės. Peiliu atsargiai atlaisvinkite biskvitų kraštus, prikibusius prie kepimos formos sienelių. Biskvitus apverskite ant sausos lygios lėkštės arba pjaustymo lentelės. Nuo biskvito dugno nulupkite sviestinį popierių. Biskvitus vėl atverskite ant sauso lygaus padėklo arba grotelių ir palikite, kad pilnai atvėstų.

Citrininio kremo paruošimas:
 
Didoką dubenį uždėkite virš puodo su verdančiu vandeniu, kad vanduo neliestų dubens dugno. Į dubenį dėkite kiaušinių baltymus ir cukrų. Intensyviai plakite šluotele arba elektriniu plakikliu, kol baltymai taps tiršti ir blizgantys, maždaug 3 – 4 minutes. Dubenį nukelkite nuo garų. Toliau plakite, kol masė atvės, maždaug 5 minutes. Nunustodami plakti, į baltymų masę dalimis dėkite sviestą, kaskart vis gerai išmaišant, kad neliktų sviesto gabaliukų. Kai sudėsite visa sviestą, dar plakite maždaug 6 – 10 minučių, kol kremas taps baltas, vienalytis ir purus. Jeigu beplakant sviestas imtų atsiskirdinėti – ne bėda. Toliau plakite, ir viskas galų gale išsimaišys. Į išplaktą kremą įmaišykite citrinų sultis ir vanilės ekstraktą. Kremo paviršių uždenkite maistine plėvele.

 

Šokoladinio kremo paruošimas:
 
Į didoką dubenį suberkite smulkintą šokoladą.
 
Nedideliame puodelyje pakaitinkite grietinėlę.
 
Kitame puodelyje ant karštos ugnies pakaitinkite cukrų, kukurūzų sirupą ir vandenį, laikas nuo laiko pamaišant, kol cukrus pilnai ištirps. Toliau kaitinkite nemaišant, kol cukrus taps sodrios gintarinės spalvos. Nukelkite nuo ugnies. Į karštą cukrų supilkite karštą grietinėlę ir gerai viską išmaišykite, kol neliks neištirpusios karamelės gumulėlių. Karštą cukraus–grietinėlės mišinį supilkite į dubenį su šokoladu. Palikite 1 – 2 minutėms, kad šokoladas aptirptų. Išmaišykite. Plakite elektriniu mikseriu, kol mišinys pilnai atvės. Į atvėsusį mišinį, toliau vis plakant, dalimis dėti sviestą, kaskart vis gerai išmaišant, kad neliktų sviesto gabaliukų. Sudėję visa sviestą dar plakite, kol kremas taps vientisas ir tirštas. Dubenį su kremu įstatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.
 
Torto konstravimas:
 
Vaflinius indelius perpjaukite išilgai pusiau.
 
Atvėsusius biskvitus perpjaukite horizontaliai pusiau. Ant lėkštės arba padėklo dėkite vieną biskvito puselę, pjautąja dalimi į viršų. Ant biskvito užtepkite ploną sluoksnį uogienės; ant uogienės užtepkite maždaug ketvirtadalį citrininio kremo. Dėkite antrą biskvito puselę, ant jos užtepkite uogienės sluoksnį ir kremo sluoksnį. Dėkite trečią biskvitą, vėl užtepkite uogienės ir kremo. Dėkite paskutinį ketvirtąjį biskvitą. Torto viršų ir šonus aptepkite citrininio kremo sluoksniu.
 
Prie torto šonų prispaukite vafliukų puseles.
 
Į aukštą stiklinę įtieskite konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Į maišelį sukrėskite dalį sustingusio šokoladinio kremo. Kremą dekoratyviai išspauskite ant vafliukų viršaus, kad šie būtų panašūs į šokoladinių ledų porcijas.
 
Tortas yra skaniausias kai jis tiekiamas kambario temperatūros. Jeigu tortą laikėte šaltai, pries tiekdami į stalą leiskite jam bent porą valandų pastovėti kambario temperatūroje, kad citrininis ir šokoladinis kremai atsileistų ir suminkštėtų.

Share Button
0   Komentarai

Rašyti komentarą