Tortologija – visa tiesa apie lietuvės kuriamą tortų meną

Tortas – visų švenčių stalo karalius. Jis visuomet būna dėmesio centre: įnešamas su degančiomis žvakutėmis, aplink jį dainuojami Ilgiausi metai su Valio, jis vienintelis, kuris pjaunamas dviese, jis visuomet puošiamas margaspalvėmis gėlių kompozicijomis ar net tapytais meno kūriniais. Šiais laikais tortai su visa menine architektūra vis labiau ir labiau žengia į mūsų šventes. Jau nieko nebestebina ant stalo stovinti valgoma karuselė, tačiau žmogaus neišsenkami gebėjimai rankose valdyti cukrų – vis dar neįkandami.

Tortas - karuselėDžiaugiamės pažinę Jūratę – vieną geriausių Lietuvoje tortų dekoratorių. Jos kelias šio meno link išties labai įdomus. Bendraujant su ja, supratome, kiek daug reikia visko mokėti, pažinti konstruojant ir modeliuojant tokius valgomus kūrinius, kiek daug reikia savyje rasti kantrybės, gebėti ieškoti, rasti, klysti ir vėl iš naujo bandyti. Pasirodo, visa tai – ne kas kita, o tortologija!

Jūratė – architektė, kuri, išėjusi motinystės atostogų, ėmė ir įgyvendino savo vaikystės svajonę – išmoko kepti ir dekoruoti tortus. Ji – savamokslė, kuri užmigdžiusi vaikus, valandų valandas, ištisas savaites naktimis praleisdavo įvairiuose forumuose rinkdama informaciją, mokindamasi iš youtube vaizdo įrašų. Tobulėjo minutėmis, o jos darbo vaisiai jau skina pirmuosius susižavėjimo laurus.

Tortas mergaitei - princesė ant žirnio

„Kartais pokštauju, kad iškepti tortą, reikia universitetinio išsilavinimo ir turėti kompetencijų daugelyje gyvenimo sričių: meno, statybinių konstrukcijų, marketingo, psichologijos (daugiau mažiau visus šiuos mokslus esu krimtusi). Kiekvienas tortas – iššūkis sau, nes 98 proc. mano tortų yra unikali kūryba. Beje, jau internete tenka pamatyti, mano tortų kopijų“ – pasakoja Jūratė.

Didžiausią malonumą Jūratė patiria, kai puošia vestuvinius tortus, nes kiekvienas jų – atskira istorija, iki smulkmenų išanalizuotos šventės detalės, gėlės, spalvos, nuotakų suknelių raštai. Viskas labai individualu, todėl kiekviena nuotaka žino, kad tortas sukurtas tik jų šventei, yra unikalus.

Vestuvinis tortas su piešiniais - balandžiai

„Ar tai paprasta? Patikėkit, jokios romantikos čia nėra, nes pasigamintos detalės nedžiūsta arba lemiamu momentu lūžta, plakama grietinėlė virsta sviestu, želė nestingsta, o nutapytas tortas, išėmus iš šaldytuvo, pradeda rasoti, ir visas menas nubėga… O tortą reikia jau išvežti“ – atvirauja apie torto dekoravimo iššūkius Jūratė.

Iš arčiau susipažinus su tortologija, imi suvokti, koks vis dėlto tai sudėtingas darbas – plika akimi nematomas, tačiau labai daug laiko, žinių ir pastangų reikalaujantis. Dėl to jo saldumas tampa tik dar saldesnis.

Futbolo gimtadienio tortas

 

Share Button
0   Komentarai

Rašyti komentarą