Patarimai, kaip sukurti stilingą Kalėdų saldųjį stalą

Desertai, Kalėdos

Sakoma, meilė į širdį ateina per skrandį. Mes bandome griauti šį mitą ir iškeliame naują hipotezę, jog meilė į širdį ateina per akis, per vizualinę medžiagą, per estetiką. Mus vilioja išorinis produkto pateikimas, pakuotė, kompozicija ir spalvos tuomet, kai jos atitinka mūsų grožio supratimą bei skonio jusles.

Pirmiausia, priėjus prie vaišių stalo, mes, analizuojame stalo turinį, išgyvename įspūdžių akimirkas. Po to priimame sprendimą, kuris desertas atrodo patraukliausiai, kurį norėtume paragauti tuoj pat, o kurį – vėliau. Tam įtakos turi, žinoma, pats desertas ir jo estetinė išvaizda, dizainas, tačiau ne mažesnę įtaką sprendimui lemia ir vaišių pateikimo būdas, padėliojimas, apipavidalinimas, stilingų bei originalių indų panaudojimas, papildomos dekoracijos, staltiesė ar servetėlės ir pan. Visos šios priemonės padeda sukurti tinkamai nuteikiančią skanią atmosferą.

Šiame įraše mes atskleisime visas vingrybes ir subtilybes, ką reikia padaryti, kad savo Kalėdų bei Naujųjų metų saldųjį stalą paverstumėte ypatingu ir labai ptraukliu, viliojančiu kiekvieną stabtelėti ir paskanauti. Visiems šiems patarimams pateikti mums pagelbės UAB „Elguva gurmanams“ gaminama konditerija.

Pirmiausia, kai pradedate ruoštis Kalėdų šventei ar Naujųjų metų vakarui, apgalvokite, kokiu būdu bus patiekiami desertai: iš karto po karšto patiekalo porcijiniais desertais ar ant atskiro stalo, gausiai nukrauto įvairių rūšių saldumynais.

Jeigu desertas bus patiekiamas iškart po antrojo patiekalo, tuomet lieka tik pasirūpinti jo estetiniu pateikimu. Pavyzdžiui, patiekiant pyrago gabalėlį, kurio sudėtyje yra mandarinų ar riešutų, papuoškite  jį madarino skiltelėmis ar riešutėliais ir patiekite dailioje lėkštelėje su desertine šakute. Idealu, jeigu turite galimybę sluoksniuoti desertinius indus, pvz, stiklinę dekoruotą lėkštelę dėti ant vienspalvės lėkštės – taip atsiskleis indo grožis, o deserto išvaizda atrodys dar patrauklesnė ir skanesnė.

Vyniotinis "Jonis" - Elguva gurmanams Vyniotinis "Jonis" - Elguva gurmanams

Nuotraukose: vyniotinis „Jonis“: riešutinis biskvitas paskendęs purioje it sniegas natūralios grietinėlės pusnyje su traškiu morengo sluoksneliu bei kvapniais, gaiviais ir sultingais mandarinais

Jeigu savo žiemos šventei kursite atskirą saldųjį stalą, tuomet reikia tikslingai suplanuoti vaišių asortimentą. Paprastai Kalėdų ir Naujųjų metams saldaus stalo asortimentą sudaro tradiciniai desertai: kalėdiniai pyragai, meduoliai, įvairūs sausainiai su spanguolėmis, aguonomis ar imbieru. Tačiau šių vaišių gretas gali papildyti ir stilizuoti tortai su šokoladinėmis eglutėmis ar snaigėmis.

Kalėdiniai ir naujametiniai tortai

Priimami individualūs užsakymai; kontaktai nurodyti pabaigoje

Susidarius savo vaišių sąrašą, planuokite kaip juos estetiškai pateiksite, kokiuose induose serviruosite. Kadangi kuriate stilizuotą kalėdinį saldųjį stalą, pagalvokite ir apie papildomas dekoracijas: eglutes ar eglutės šakas, šviečiančių lempučių girliandas, snaiges ar eglučių žaisliukus.

Kalėdinis saldusis stalas

Nuotraukoje: „Morkiukai”: sluoksniuotos tešlos sausainiai su morkomis ir razinomis, aplieti baltu šokoladu

Jeigu stalą klosite staltiese, neapsiriksite Kalėdoms parinkę raudoną, bordo ar kitos tamsesnės spalvos staltiesę. Beje, atminkite, jog viskas turi tarpusavyje derėti: vaišės, indai, staltiesė, dekoracijos ir kt.

Kuriant ypatingą efektą pasitelkite vaizduotę, leiskite „lipti sau iš rėmų“. Barstykite staltiesę cukraus pudra, kuri nuteiks ne tik saldžiai, bet ir žiemiškai.

Morkų ir apelsinų keksas su razinomis

Nuotraukoje: morkų ir apelsinų pyragas, pagardintas razinomis bei cukraus glajum

Riškite sausainėlius dekoratyviomis juostelėmis, sukurdami dovanėlių efektą.

Florentinai - Elguva gurmanamsImbieriniai sausainiai su riešutais ir juoduoju šokoladu - Kalėdos, saldus stalas

1 nuotraukoje: florentinai su migdolų drožlėmis ir saulėgrąžomis
2 nuotraukoje: imbieriniai sausainiai su apelsino žievelėmis ir skaldytais žemės riešutais, aplieti juodu šokoladu

Balti desertai, tokie kaip morengai, visuomet savo grožį atskleis kontrastingos spalvos vazelėje.

Morengai su migdolo riešutu - "Elguva gurmanams"

Nuotraukoje: morengai su kepintu migdolo riešutu

Sausainėlius dėliokite tvarkingai, gražiai. Neužmirškite apibarstyti jų cukraus pudra. Taip pat galite vietoj vazos panaudoti kalėdinę dėžutę, kuri atrodys tarsi lauktuvės ar dovanėlė, stalui suteiks daugiau kalėdinių spalvų.

Riešutiniai sausainai - Kalėdų saldusis stalasSausainiai su šokolado gabalėliais

1 nuotraukoje: trapūs burnoje tirpstantys sausainėliai su žemės riešutų gabaliukais
2 nuotraukoje: trapios tešlos sausainiai su šokolado drožlėmis

Ir pats svarbiausias momentas bei patarimas kuriant savo stilingą saldžių vaišių stalą – nepersistenkite:

  • neprikraukite sausainių kalnų,
  • nedėkite skirtingų spalvų popierėliais įvyniotų saldainių, kuriais galbūt susiviliojote prekybos centre skelbiant akciją,
  • nemarginkite stalo įvairių spalvų vaisiais – apsiribokite vos keliais atspalviais, idealu – raudonais ar žaliais obuoliais, kriaušėmis, vynuogėmis.
  • nepadauginkite kalėdinių dekoracijų ant stalo – jos neturi užgožti desertų.

Tad linkime Jums visiems kūrybingumo, laisvės ir nesuvaržymo puošiant savo kalėdinį saldųjį stalą. Lai kelias į širdį tebūna grįstas per vizualinį pasigėrėjimą . Atminkite – ir pats paprasčiausias sausainėlis gali atrodyti labai gardžiai, jeigu tik pateiksite jį su išmone.

Dėkojame už nuotraukas UAB „Elguva gurmanams“.
Jų konditerijos gaminių galite įsigyti kavinėse Jakšto g. 3-13, Lvovo g. 13-5, I. Šimulionio g. 5, Šeškinės 22A.
O tortus užsakyti el. paštu elguvatortai@gmail.com arba Tel. Nr. +37065031584.

Share Button
0   Komentarai

Rašyti komentarą