Šokoladinis pyragas Velykoms

Šokoladinis pyragas Velykoms

Dar vienas receptas ir nuotraukos iš pernykščio Velykų archyvo. Nigella Lawson velykinis tortas. Tai buvo mano pats pirmasis JAV iškeptas pyragas. Kaip šiandien atsimenu, nors tai buvo prieš gerus dešimt metų. Persikarausčiau į butą, kuriame buvo padori viryklė su orkaite, iš bibliotekos parsinešiau Nigellos “Feast” ir iškepiau šitą tortą. Nuo to laiko šis pyragas kepamas kasmet. Velykoms ir ne tik. Paskaičiavus išeitų, kad aš jį kepiau mažiausiai 20 kartų. Garantuotai patikrintas receptas.

Aušra

Šokoladinis pyragas Velykoms Šokoladinis pyragas Velykoms

ŠOKOLADINIS PYRAGAS VELYKOMS
Pagal Nigella Lawson receptą
 

Biskvitas:

250 g tamsaus šokolado,
susmulkinto 115 g sviesto,
kambario temperatūros 6 kiaušiniai
175 g cukraus
1 šaukštelis vanilės esencijos

 

Kremas:

125 g tamsaus šokolado, susmulkinto
250 ml riebios grietinėlės 
1 šaukštelis vanilės esencijos
Šokoladiniai margučiai, dekoravimui

 

Biskvitas:

Orkaitę įkaitinti iki 175°C.

Į apvalios 23 cm skersmens kepimo formos dugną įkloti sviestinio popieriaus skritulį.

Ištirpinti šokoladą (virš garų arba mikrobanginėje krosnelėje).

Atskirti 4-ių kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus plakti iki standžių putų. Nenustojant plakti pamažu suberti 100 g cukraus. Plakti, kol baltymai taps standūs ir blizgantys.

Kitame dubenyje išplakti 2 kiaušinius, 4 trynius, 75 g cukraus ir vanilę. Į kiaušinių masę atsargiai įmaišyti tirpintą šokoladą. Įdėti vieną šaukštą plaktų baltymų, išmaišyti. Per tris kartus sudėti likusius baltymus, kaskart atsargiai išmaišant,kol neliks baltų ruožų.

Tešlą supilti į paruoštą formą. Kepti 35-40 minučių, kol pyrago kraštai pakils ir sutrūkinės, o vidurys sustandės. Traukti iš orkaitės. Atvėsinti formoje. Vėstant pyrago vidurys sukris, o kraštai sutrūkinės.

Atvėsusį pyragą atsargiai perkelti ant lėkštės arba padėklo. Nutrupėjusius pyrago gabalėlius vės sudėti atgal ant pyrago.

Kremas:

Ištirpinti šokoladą (virš garų arba mikrobanginėje krosnelėje). Grietinėlę plakti kol pradės standėti. Supilti vanilę; įmaišyti tirpintą šokoladą. Kremu užpildyti pyrago centre susidariusią įdubą. Puošti šokoladiniais margučiais.

Šokoladinis pyragas Velykoms

Share Button
0   Komentarai

Rašyti komentarą