Kalėdinis varškės pyragas su obuoliais, graikiniais riešutais ir sūdyta karamele

15979998501_cd68cd09f7

Tai varškės pyragas su šventiniais prieskoniais dengtais obuoliais ir sūdytoje karamelėje virtais graikiniais riešutais.

Jis toks tikras – šventinis. Kvepia tradiciniais Kalėdiniais prieskoniais (cinamonu, muskatais, gvazdikėliais), riešutais ir vanile. Itin žiemiškas. Turtingas ir saldus. Jį rekomenduočiau tikriems smaližiams!

Porcijos: 6 didelės
Kalorijos: dėl galimos ingredientų įvairovės (sausainių, varškės, pieno, grietinėlės) kalorijų šį kartą neskaičiuosiu
Trukmė: apie 15 min. gaminti, maždaug 1 val. kepti ir per naktį atvėsinti

15790105697_275a413f70_c

Ingredientai:
Padui:
4-5 avižiniai ar pilno grūdo sausainiai,
1 šaukštas sviesto,
1/4 stiklinės lieso pieno.

Varškei:
500 g liesos varškės (geriau kreminės, ne sausos),
2/3 stikl. cukraus (galite keisti pagal savo skonį, nes su šiuo cukraus kiekiu pyragas yra gana saldus),
1 didelis šaukštas kukurūzų krakmolo,
1 vanilės ankšties sėklytės,
2 kiaušiniai,
žiupsnelis druskos.

Obuoliams:
2 dideli obuoliai,
2 šaukštai rudojo cukraus (geriau Muscovado),
1 šaukštelis malto cinamono,
1/4 šaukštelio maltų muskatų,
1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių.

Karamelizuotiems riešutams:
didelė sauja graikinių riešutų,
1/2 stikl. cukraus,
šlakelis vandens,
apie 100 ml riebios grietinėlės,
1 šaukštas sviesto,
maždaug 1/4 šaukštelio aukštos kokybės jūros druskos (arba pagal skonį).

15788444918_f35891188e_c

Pagaminkite pyrago padą.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
Beveik visi sūrio pyragų receptai rekomenduoja sausainius pagrindui maišyti tiesiog su sviestu. Kartais pastebiu, kad sviesto kiekis vos pusės centimetrų padui siekia net iki 80-100 g (!). Man tai atrodo absurdiška, ir aš šią tendenciją nuolat kategoriškai keičiu ir siūlau savo alternatyvą. Ir tai įtakos skoniui tikrai neturi, o kalorijų sutaupome apie 500 (ar net daugiau)!!! Verta susimąstyti, ar ne?

Taigi, pieną šiek tiek pašildykite, jame ištirpinkite vieną šaukštą sviesto.
Sulaužykite sausainius, juos sumaišykite su pienu, gerai išmaišyti (turi gautis drėgna tyrelė).
Apskritą skardą (aš naudojau 16 cm skersmens), išklokite kepimo popieriumi, sausainių masę tolygiai paskleiskite ant skardos dugno, pašaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 10 min.. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite (iš skardos išimti nereikia).

Pagaminkite varškės kremą.
Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C.
Visus varškės kremo ingredientus sukrėskite į maisto smulkintuvą (varškę, cukrų, krakmolą, kiaušinį, vanilės sėklytes ir druską) ir trinkite tol, kol kremas bus purus ir tolygus.
Kremą sukrėskite ant prieš tai iškepto pado, pašaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 30 min. iki tol, kol ant pyrago viršaus reikės sudėti obuolius.
Tortą nuotraukoje kepiau 16 cm skersmens skardoje, jei kepsite platesnėje, sūrio sluoksnis bus kiek žemesnis.

Paruoškite obuolius. Juos ant pyrago viršaus reikia sudėti tik po to, kai varškės pagrindas orkaitėje kepa jau apie 30 min. (!) (kitaip obuoliai nugrimztų į varškės kremą ir ant viršaus neišsilaikytų).

Obuolius supjaustykite, sumaišykite su cukrumi ir prieskoniais. Sudėkite ant šiek tiek apkepusio varškės pyrago, vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 30-40 min.
Viso varškės pyragas turi kepti apie 60-70 min.
Tada orkaitę išjunkite, pyragą palikite orkaitėje, kad jis palaipsniui visiškai atvėstų (patogiausia palikti tiesiog per naktį).

Prieš patiekiant pagaminkite karamelizuotus riešutus.
Riešutus prieš tai paskrudinkite sausoje keptuvėje (apie 5 minutes).

Į puodą suberkite cukrų, įpilkite šlakelį vandens (tik tiek, kad ištirptų cukrus), išmaišykite ir kaitinkite tol, kol cukrus gražiai paruduos (apie 10 min.), kartas nuo karto pamaišykite, jei reikia įpilkite dar šlakelį vandens ir pan.
Tada nuimkite nuo ugnies ir skubiai supilkite grietinėlę ir sudėkite sviestą. Gerai išmaišykite.
Suberkite druską, vėl sugrąžinkite ant silpnos ugnies ir maišydami kaitinkite, kol karamelė šiek tiek sutirštės. Paragaukite, patikrinkite ar druskos kiekis atitinka jūsų skonį.
Į karštą karamelę suberkite riešutus ir atvėsinkite (vėsdama karamelė tirštėja, todėl rekomenduočiau nepervirti).

Atvėsusius karamelizuotus riešutus sudėkite ant pyrago ir patiekite.
Linkiu saldžių ir skanių akimirkų!

Renata, Išbandyti receptai

Share Button
0   Komentarai

Rašyti komentarą