Pistacijų ir grietinėlės sūrio tortas “Mozaika”

Aušra, sukūrusi šeimą JAV, pasakoja apie Vasario 16-osios minėjimo ypatumus. Panašu, jog mūsų tautiečiams, gyvenantiems svetur, šis patriotiškumo jausmas išreikštas dar labiau nei mums. Jie puošiasi rūbais ir dabinasi papuošalais su lietuviška atributika, ruošia vaišes su nacionaliais patiekalais. Tokiu būdu prisimindami savo lietuvišką prigimtį bei suartėdami su taip toli esančia Tėvyne.

Ir dalinasi su mumis patriotiškai atrodančio torto receptu. Tikiu, jo skonis – ne mažiau įspūdingas nei išvaizda.

***************

Šiemet Vasario 16-ąją šventėme pas Jūratę ir Columbia. Pernai Lietuvos Nepriklausomybės dienos šventėjų buvo berods, keturi. Šieįmet į balių susirinko dešimt patriotiškai nusiteikusių baliauninkų, o į pabaigą dar penki prisijungė.

Buvo sutarkuotas nežmoniškas kiekis bulvių. Privirta ir suvalgyta trys dideli katilai cepelinų su baravykų ir spirgučių padažu. Mes paklausėme Gerb. Prezidentės sveikinimo kalbos ir Tautinės Giesmės. Pažiūrėjome filmą “The Other Dream Team”. O pabaigai Jūratė dar suorganizavo pageidavimų koncertą iš youtube videotekos aruodų. Buvo labai smagus vakarėlis, toks patriotiškas, lietuviškas pasisėdėjimas. Ir nuotaika buvo labai šventiška. Aš segėjau rankų darbo sagę, kuri buvo labai panaši į tą ant Prezidentės paltuko atlapo.

Vasario 16-osios vaišės

Vasario 16-osios tortas buvo mozaikinis, su keliais sluoksniais ir įdarais. Receptas, kaip patys matot, poros metrų, ir dar užsivynioja. Ingredientų sąrašas irgi kilometrinis. Na bet jeigu jūs, kaip aš, mėgstate iki užsimiršimo pasinerti į pyragų kepimą, tai šitas tortas bus tikrai tas variantas, kai reikia tik susirinkti visus ingredientus ir paskui kelioms dienoms pradingti į maišymo, kaitinimo, tirpinimo ir plakimo stichiją.

Skanaus!

Vasario 16-osios vaišės

Pistacijų ir grietinėlės sūrio tortas “Mozaika”

Padas:
165 g sviesto, kambario temperatūros
40 g cukraus pudros
15 g smulkiai sumaltų migdolų
Žiupsnelis fleur de sel
1 ankštis vanilės
1 kiaušinis
1 stiklinė* miltų

Vyšnios:
1/3 stiklinės vandens
100 g smulkaus cukraus
250 g šaldytų vyšnių be kauliukų

Balto šokolado kvadratėliai:
1 šaukštelis fleur de sel or arba smulkios jūros druskos
260 g balto šokolado

Pistacijų ir grietinėlės sūrio įdaras:
75 g išlukštentų pistacijų
450 g grietinėlės sūrio (Philadelphia)
125 g smulkaus cukraus
20 g miltų
3 kiaušiniai
2 1/2 šaukštai riebios grietinėlės
2 1/4 šaukštai pistacijų pastos

Pistacijų ir grietinėlės sūrio putėsiai:
2 šaukšteliai sausų želatino miltelių
1/2 stiklinės vandens
50 g smulkaus cukraus
2 kiaušinių tryniai
20 g pistacijų pastos
160 g grietinėlės sūrio (Philadelphia)
1 šaukštas cukraus pudros
1 1/2 stiklinės grietinėlės

Dekoravimui:
150 g išlukštentų pistacijų
Balto šokolado kvadratėliai
Šviežios vyšnios

*1 stiklinė = 236 ml

Padas: virtuviniame kombaine išsukti 75 g sviesto iki vientisos masės. Į išsuktą sviestą suberti persijotą cukraus pudrą, maltus migdolus ir druską. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliu išskobti sėklas ir dėti į sviesto masę. Sudėti kiaušinį, persijotus miltus. Sukti, kol susiformuos tešlos gumulėlis.

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Sviestu ištepti kepimo skardą. Tešlą iškočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų į 2mm storio skritulį. Iškočiotą skritulį perkelti ant sviestu išteptos skardos. Kepti 12 minučių, kol paruduos. Traukti iš orkaitės.

Tešlą atvėsinti skardoje. Sulaužyti į gabalėlius ir sudėti į virtuvinį kombainą, Sumalti į smulkius trupinius. Sudėti likusį sviestą ir malti, kol masė taps vientisa.

Ant kepimo skardos patiesti sviestinio popieriaus lakštą. Ant popieriuas dėti apvalų 25 cm skersmens ir 5 cm aukščio metalinį žiedą. Tešlos masę sukrėsti į žiedo vidų ir pirštai įspausti į vienodo storio sluoksnį. Skardą dėti į šaldytuvą 1 valandai. Orkaitę įkaitinti iki 165oC.

Skardą su metaliniu žiedu dėti į įkaitintą orkaitę. Kepti 12 minučių. Traukti iš orkaitės ir palikti, kad atvėstų.

Vyšnios: Vandenį supilti į nedidelį puodelį, suberti cukrų ir užvirinti. Vyšnias suberti į dubenėlį, jas užpilti verdančiu sirupu, dubenėlį uždengti ir palikti pernakt, kad pritrauktų.

Šokolado kvadratėliai ir pistacijos: baltąjį šokoladą susmulkinti ir suberti į karščiui atsparų dubenį. Dėti ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišyti, kol šokoladas ištirps. Ant apverstos kepimo skardos patiesti acetatinės plėvelės arba sviestinio popieriaus lakštą; ant jo supilti ištirpintą šokoladą ir peiliu išlyginti į ploną sluoksnį, suformuojant maždaug 20 x 20 cm kvadratą. Šokolado paviršių pabarstyti druska. Ant šokolado sluoksnio dėti kitą acetatinės plėvelės arba sviestinio popieriaus lakštą. Ant viršaus dėti kitą apverstą skardą. Palikti šaltai, kad sukietėtų.

Pistacijas suberti į didoką dubenį. Ant riešutų užpilti verdančio vandens, kad pilnai apsemtų. Palaukti 2 – 3 minutes. Riešutus nukošti. Nuo riešutų nulupti luobeles. Riešutus paskleisti vienu sluoksniu ant kepimo skardos ir skrudinti 95oC orkaitėje maždaug 20 minučių. Traukti iš orkaitės. Įdarui skirtus riešutus šiek tiek pasmulkinti mėsos muštuku. Papuošimui skirtus riešutus smulkiai sumalti virtuviniu kombainu.

Grietinėlės sūrio ir pistacijų įdaras: virtuviniame kombaine sukti grietinėlės sūrį ir cukrų maždaug 2 minutes. Suberti miltus, sudėti kiaušinius, grietinėlę, pistacijų pastą ir skaldytus riešutus. Malti kol masė taps vientisa.

Paruoštą įdarą supilti ant atvėsusio pyrago pado į metalinio žiedo vidų. Skardą su pyragu pašauti į 150oC orkaitę ir kepti 1 valandą ir 15 minučių. Skardą traukti iš orkaitės ir palikti, kad pilnai atvėstų.

Grietinėlės sūrio ir pistacijų putėsiai: želatiną suberti į šaltą vandenį ir palikti, kad išbrinktų. Nedideliame puodelyje kaitinti 1/2 stiklinės grietinėlės ir cukrų, kol beveik užvirs. Nukelti nuo ugnies. Trynius sudėti į dubenį ir išplakti iki vientisos masės. Ant trynių, pastoviai plakant, supilti karštą grietinėlės-cukraus mišinį. Visą dubens turinį perpilti atgal į tą patį puodą, kuriame kaitinta grietinėlė. Kaitinti ant silpnos ugnies, pastoviai maišant, kol masė pradės tirštėti. Nukelti nuo ugnies.

Grietinėlės sūrį ir pistacijų pastą sudėti į karščiui atsparų dubenį ir kaitinti virš garų, pastoviai maišant, kol ištirps. Nukelti nuo puodo su garais. Trynių mišinį perkoštį į dubenį su sūrio-pistacijų pastos mišiniu ir gerai išmaišyti. Mikrobanginėje krosnelėje arba virš garų ištirpinti želatiną ir supilti į putėsių masę. Plakti šluotele, kol masė pilnai atauš ir pradės tirštėti. Mikseriu išplakti likusią grietinėlę, atsargiai įmaišyti į putėsių masę.

Torto konstravimas ir puošimas: Vyšnias išgriebti iš sirupo ir gerai nusausinti popieriniais rankšluostėliais. Nusausintas vyšnias išdėlioti ant atvėsusio įdaro. Ant vyšnių supilti putėsių masę. Paviršių išlyginti. Dėti į šaldiklį, kol putėsiai pilnai sustings.

Tortą su metaliniu žiedu dėti ant lėkštės arba padėklo. Viršų apibarstyti smulkintomis pistacijomis. Metalinį žiedą pakaitinti plaukų džiovintuvu ir atsargai nuimti nuo torto. Baltojo šokolado sluoksnį supjaustyti kvadratėliais; jais padengti torto kraštus. Viršų puošti šviežiomis vyšniomis. Laikyti šaltai.

Vasario 16-osios vaišės

Aušra

Share Button
0   Komentarai

Rašyti komentarą