Užgavėnės – blynų tortas

Jau antri metai iš eilės mes Užgavėnes švęsime su laužais, su More ir su tradicija tapusiomis atrakcijomis mūsų apsnigtame, dūmais kvepiančiame kieme.

Bus karšto vyno ir karštos kakavos. Bus daug dešrelių, svieste apkepintų kleckų, raugintų kopūstų ir keptų obuolių. Nebus tik blynų. Bet užtai bus lietinių tortas, perteptas saldžiai sūria karamele ir plakta grietinėle. Linksmi, stori ir labai labai sotūs mes šįvakar iš kiemo varysime žiemą.

Linksmų ir sočių jums Užgavėnių!

Aušra

Užgavėnės - blynų tortasUžgavėnės - blynų tortas Užgavėnės - blynų tortasUžgavėnės - blynų tortas

Lietinių tortas

Lietiniams:
60 g sviesto
1 1/2 st. pieno
1 1/2 st. miltų
12 valg. š. vandens
3 kiaušiniai
2 valg. š. cukraus
Žiupsnelis druskos

Karamelei:
1/2 st. cukraus
1 valg. šaukštas kukurūzų sirupo
1/3 st. vandens
2/3 st. grietinėlės
1/3 st. grietinės

Kremui:
1 1/4 st. grietinėlės
1 valg. š. grietinės
2 valg. š. cukraus pudros
1 arb. š. vanilės esencijos

Lietiniai:
Mažame puodelyje ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinkite sviestą ir kaitinkite, kol paruduos. Nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad atvėstų.

Į elektrinį maišytuvą sudėkite visus lietiniams skirtus ingredientus, supilkite atvėsusį sviestą ir viską gerai išplakite.
20 cm skersmens keptuvę įkaitinkite ant vidutinio karštumo ugnies. Keptuvės dugną patepkite sviestu. Ant karštos keptuvės užpilkite lietinių tešlos, keptuvę paverskite, kad tešla padengtų visą dugną. Kepkite 1 – 2 minutes, kol lietinio apačia ir kraštai apdžius ir paruduos. Lietinį atsargiai apverskite, kepkite ant kitos pusės, kol paruduos. Iškeptą lietinį dėkite ant grotelių, kad atvėstų. Iš duoto kiekio tešlos išeis maždaug 22 – 25 lietiniai.

Karamelė:
Mažame puodelyje pakaitinkite gritinėlę, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Įberkite druskos, išmaišykite. Nukelkite nuo ugnies.

Į vidutinio dydžio puodelį suberkite cukrų, supilkite sirupą ir vandenį. Kaitinkite ant vidutinio karštumo ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, kol užvirs. Toliau virinkite nemaišant, tik laikas nuo laiko drėgnu šepetėliu nubraukiant cukrų nuo puodelio kraštų, kol karamelė įgaus sodrią gintarinę spalvą. Nukelkite nuo ugnies, supilkite karštą grietinėlę, išmaišykite. Įmaišykite grietinę ir palikite šaltai, kad atvėstų.

Kremas:
Grietinėlę ir grietinę plakite elektriniu plakikliu, kol pradės tirštėti. Suberkite persijotą cukraus pudrą, supilkite vanilės esenciją ir toliau plakite, kol kremas taps standus.

Torto konstravimas:
Ant lėkštės arba padėklo dėkite vieną lietinį. Ant jo užtepkite arbatinį šaukštelį karamelės ir kaupiną valgomąjį šaukštą kremo. Ant viršaus dėkite kitą lietinį ir toliau sluoksniuokite, kol sudėsite visus lietinius ir sutepsite visą karamelę bei kremą. Torto viršų puoškite šviežiais vaisiais arba uogomis.

Share Button
0   Komentarai

Rašyti komentarą